Maurice van Elburg

Maurice van Elburg

consultant en projectleider in de langdurige zorg

Wat is de visie van Infomedic?

“Beter met minder” betekent minder kosten en toch betere kwaliteit. Tegenstrijdig? Nee hoor.

Het overgrote deel van de kosten wordt gemaakt in de operatie. Operationeel wordt helaas vaak als een vies woord gezien – vooral door chique consultants die zich vooral of alleen met strategische vergezichten bezighouden – terwijl het geld “onderaan” de organisatie wordt verdiend of verloren. Het oude denken gaat uit van de traditionele piramide: aan de top de Raad van Bestuur, onderaan de uitvoerend medewerkers.

Dat moet anders, die piramide moet worden omgedraaid. Iedere medewerker in een zorginstelling moet beseffen dat zijn of haar taak bestaat uit het ondersteunen van het primaire proces. Het gaat om de zorg, om de ontmoeting tussen cliënt en zorgprofessional.

 De sleutel: het operationele proces echt kennen

Iedereen die niet direct aan het bed staat, moet zich bij alles wat hij of zij doet afvragen: hoe draagt wat ik nu doe bij aan betere zorg tegen minder kosten? Moet ik dit doen? Moet ik het doen zoals ik het altijd heb gedaan? Kan het beter, in minder tijd, tegen minder kosten? Ja? Doe het dan anders!

Aangezien personele kosten een zeer grote post vormen voor zorginstellingen, is het beheersen daarvan van het grootste belang.

Lees verder om mijn visie op capaciteitsmanagement te leren kennen.

Klik hieronder voor mijn visie op capaciteitsmanagement. Je kan daar ook mijn whitepaper over dit onderwerp gratis downloaden.

Capaciteitsmanagement